• Neem contact op:055 203 41 06
  • Ons adres:Roggestraat 111, Apeldoorn
  • Openingstijden:09:00 uur - 17:30 uur

Ouderlijk gezag

Biologische ouders hebben niet altijd automatisch beide het ouderlijk gezag over hun kind. Het ouderlijk gezag houdt in dat de juridische ouder(s) de verplichting hebben om in ieder geval tot het 18e levensjaar van het kind voor hem of haar te zorgen en het op te voeden. Daarnaast krijgt u als gezaghebbende ouder het recht om officiële handelingen uit te voeren voor het kind, zoals het aanvragen van een paspoort. Onze familierechtadvocaat adviseert en ondersteunt u graag met het aanvragen van ouderlijk gezag over uw kind(eren).

Bij Familierecht Apeldoorn bent u verzekerd van:

  • Een betrokken en ervaren advocaat
  • Altijd een passende oplossing op maat
  • Heldere en duidelijke communicatie

Hulp nodig met het uitzoeken en aanvragen van ouderlijk gezag? Onze familierechtadvocaat staat voor u en uw partner klaar. Uiteraard kunt u ook bij ons terecht voor andere juridische zaken, zoals partneralimentatie, kinderalimentatie en het verbreken van het huwelijk. Neem contact met ons op via onderstaande buttons.

Wat betekent het hebben van ouderlijk gezag?

Bij het ouderlijk gezag heeft u de volgende plichten:

  • Het kind opvoeden en verzorgen, zodat het zowel lichamelijk als geestelijk goed gaat met uw kind.
  • Betalen voor de opvoeding en verzorging van het kind. De onderhoudsplicht geldt totdat uw kind 21 jaar is.
  • Het verrichten van officiële handelingen, zoals het aanvragen van een paspoort en goedkeuring geven voor medische behandelingen.
  • Het beheren van het geld en de spullen van uw kind.
  • Totdat uw kind 16 jaar is bent u aansprakelijk voor eventuele schade die aangericht is door uw kind.

Wanneer krijgt u automatisch het ouderlijk gezag?

Als u en uw partner getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, krijgt u automatisch het ouderlijk gezag bij de geboorte van uw kind(eren) of bij het adopteren van een kind. Ook als ‘niet’ biologische vader bent u juridisch gezien automatisch een gezaghebbende ouder.

Alleenstaande of ongehuwde moeder

Als alleenstaande of ongehuwde moeder krijgt u automatisch het ouderlijk gezag.

Wat gebeurt er met het ouderlijk gezag na de scheiding?

Na de scheiding blijven beide ouders gezaghebbend, tenzij de rechter anders besluit.

Niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap?

Als u niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap heeft, krijgt alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. Dit betekent dat er voor de vader ouderlijk gezag aangevraagd moet worden indien gewenst. Voordat u de aanvraag tot gezamenlijk gezag kunt indienen, moet de vader eerst het kind juridisch erkennen. Onze familierechtadvocaat helpt jullie hier ook graag bij.

Ouderlijk gezag bij een relatie met hetzelfde geslacht

Heeft u een relatie met iemand met hetzelfde geslacht, dan zijn de onderstaande regels van toepassing voor het krijgen van ouderlijk gezag.

Ouderlijk gezag bij 2 vrouwen

U en uw partner krijgen beiden automatisch gezag als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Automatisch ouderlijk gezag geldt:

  • Als het kind geboren is binnen het huwelijk of het geregistreerde partnerschap.
  • Als er volgens de wet geen erkende vader is. Dit is vaak zo bij het gebruik van (anoniem) donorschap.
  • Bij adoptie of partneradoptie.

Ouderlijk gezag bij 2 mannen

  • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan beslist de rechter of u en uw partner gezamenlijk gezag krijgen.
  • U en uw partner krijgen automatisch gezag wanneer jullie samen een kind adopteren.

Ouderlijk gezag bij ouder(s) onder de 18

Krijgt u, of heeft u een kind gekregen, als minderjarige onder de 16? Dan krijgt uw kind eerst een voogd. Wanneer u 18 wordt, kunt u een aanvraag van ouderlijk gezag indienen. Bent u 16 of 17 jaar wanneer uw kindje geboren wordt? Dan is het mogelijk – mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet – om met een meerderjarigheidsverklaring het ouderlijk gezag te krijgen.

Wanneer spreken we van een voogd?

Een voogd is iemand die buiten de ouders om het gezag krijgt over een kind. De rechter wijst vaak een voogd aan. Een voogd heeft dezelfde verplichtingen als een ouder met ouderlijk gezag, maar is geen wettelijke ouder.

Het aanvragen van gezag in een aantal stappen

Het proces om ouderlijk gezag aan te vragen bestaat uit een aantal stappen. Samen met de familierechtadvocaat doorloopt u al deze stappen.

  1. Het erkennen van het kind
  2. Nagaan of u aan de voorwaarden voldoet om ouderlijk gezag aan te vragen.
  3. Het aanvragen van ouderlijk gezag.
  4. De rechter bepaalt of het ouderlijk gezag wordt bevestigd.

Onze familierechtadvocaat doorloopt elke stap uitvoerig en zal u voorzien van de juiste informatie. Ook gaat zij na of u en uw partner voldoen aan de voorwaarden om ouderlijk gezag aan te vragen.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over ouderlijk gezag of wilt u weten wat onze advocaat voor u en uw partner kan betekenen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 055 203 41 06 of stuur een mail.

Familierecht & Mediation Apeldoorn
Roggestraat 111
7311 CC Apeldoorn

Tel: 055 203 41 06
E-mail: info@familierecht-apeldoorn.nl