• Neem contact op:055 203 41 06
 • Ons adres:Roggestraat 111, Apeldoorn
 • Openingstijden:09:00 uur - 21:30 uur

Juridisch ouderschap

De biologische ouders van een kind zijn niet altijd automatisch (beide) de juridische ouders. Bijvoorbeeld bij adoptie, draagmoederschap of wanneer u of uw partner uw kind niet erkend. De biologische ouders zijn de vader en moeder van wie het DNA in het kind zit. Wanneer u juridisch ouder van een kind bent krijgt u een familierechtelijke betrekking, waardoor het kind uw wettelijke erfgenaam wordt en mogelijk uw nationaliteit krijgt. Er kunnen niet meer dan 2 personen juridische ouders van het kind zijn. Let erop dat u als juridisch ouder niet altijd direct het ouderlijk gezag over uw kind krijgt. Zonder ouderlijk gezag beslist u niet mee over de opvoeding van het kind. Bent u niet automatisch juridisch ouder van uw kind? Onze familierechtadvocaat helpt u graag met het juridisch erkennen van uw kind en met het aanvragen van ouderlijk gezag.

Bij Familierecht Apeldoorn ervaart u de volgende voordelen:

 • Een persoonlijke aanpak
 • Een advocaat met 12+ jaar ervaring
 • Duidelijkheid

Wilt u advies en ondersteuning in het verkrijgen van juridisch ouderschap en/of ouderlijk gezag? Neem dan contact met ons op via onderstaande buttons. We helpen u graag. Daarnaast is onze advocaat in te schakelen voor andere juridische zaken, zoals voor een omgangsregeling, partneralimentatie, kinderalimentatie en bij een echtscheiding.

Array

Wat betekent het hebben van juridisch ouderschap?

Wanneer u wettelijk als ouder van het kind wordt gezien spreken we van juridisch ouderschap. De wettelijke ouder hoeft niet altijd de biologische of sociale werkelijke ouder te zijn. Wanneer de wet spreekt over een ‘ouder,’ heeft dit altijd betrekking op de juridisch ouder. Als juridisch ouder ontstaat er een familierechtelijke band en wordt het kind automatisch erfgenaam. Een juridisch ouder heeft niet altijd het ouderlijk gezag over het kind. Een ouder met ouderlijk gezag heeft de plicht en het recht om het kind op te voeden en te verzorgen.

Wanneer bent u de juridische moeder?

Op grond van de wet bent u een
juridische moeder van het kind wanneer:

 • u bent bevallen van het kind. Dit geldt ook bij verwekking met een donoreicel;
 • u het kind heeft geadopteerd;
 • u als duomoeder bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, op het moment van de bevalling.

Wanneer bent u juridisch vader?

Op grond van de wet bent u een
juridische vader wanneer:

 • u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, op het moment van de bevalling;
 • u het kind erkent of adopteert;
 • de rechter het vaderschap vaststelt.

Wanneer bent u automatisch een juridisch ouder?

Wanneer uw kind tijdens het huwelijk of een geregistreerd partnerschap wordt geboren, zijn u en uw partner automatisch juridische ouders en hebben jullie direct ouderlijk gezag. Dit geldt ook wanneer u niet de biologische vader van het kind bent. Wanneer u niet wilt dat de niet-biologische vader juridische ouder is, is het juridisch ontkennen van het vaderschap mogelijk. Is uw kind geboren voor 1 april 2014? Dan is het noodzakelijk om zowel als biologische als niet-biologische vader het kind juridisch te erkennen.

Alleenstaande of ongehuwde moeder

Als alleenstaande of ongehuwde biologische moeder bent u altijd juridisch ouder. Dit vervalt wanneer u uw kind afstaat ter adoptie.

Juridische ouderschap bij een relatie met hetzelfde geslacht

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap met iemand van hetzelfde geslacht? Dan gelden de volgende regels voor juridisch ouderschap:

Juridisch ouderschap bij 2 vrouwen

 • Is de zaaddonor onbekend?

Wanneer u bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft en de zaaddonor niet bekend is, worden jullie beiden automatisch juridisch ouder van het kind. Daarnaast hebben jullie direct ouderlijk gezag.

 • Is de zaaddonor bekend?

Wanneer de zaaddonor bekend is dient de duomoeder (de partner van de biologische moeder) het kind te erkennen of adopteren.

 • Adopteren u en uw partner een kind?

Dan zijn u en uw partner juridische ouders en hebben jullie beiden ouderlijk gezag.

Juridisch ouderschap bij 2 mannen

 • Is er sprake van een draagmoeder?

De draagmoeder wordt na de geboorte van het kind automatisch juridisch moeder. Het is alleen met toestemming van de draagmoeder mogelijk om als één van de vaders het kind te erkennen. Hierdoor wordt één vader automatisch juridisch ouder.*

Wilt u graag dat u en uw partner beide juridische ouders worden? Dan dient de andere vader het kind te adopteren. Hierdoor vervalt het juridisch moederschap van de draagmoeder. Gedurende dit traject heeft u een advocaat nodig. Onze advocaat helpt u en uw partner graag met dit proces.

*Wanneer de draagmoeder getrouwd is zijn er andere regels van kracht.

 • Adopteren u en uw partner een kind?

Dan zijn u en uw partner de juridische ouders en hebben jullie beiden ouderlijk gezag.

Niet getrouwd en geen geregistreerd partnerschap?

Bent u niet getrouwd en hebben u en uw partner geen geregistreerd partnerschap? Dan dient u als partner van de vrouw het kind te erkennen om juridisch ouder te worden. Daarnaast vraagt u ook het ouderlijke gezag aan bij een rechter. Dit geldt zowel voor een biologische als een niet-biologische vader.

Het terugdraaien van erkenning als niet biologische vader

Het is mogelijk om de erkenning van een kind als niet biologische vader terug te laten draaien door de rechter.

Juridisch ouderschap bij adoptie

Wanneer u een kind adopteert bent u juridisch de ouder. Daarnaast heeft u vaak ook direct ouderlijk gezag.

Stel gerust uw vragen

Heeft u nog vragen over juridisch ouderschap of willen u en uw partner hulp bij het aanvragen of terugdraaien van juridisch ouderschap? Neem dan contact met ons op via de onderstaande buttons. We helpen u graag.
Array

Familierecht & Mediation Apeldoorn
Roggestraat 111
7311 CC ApeldoornTel: 055 203 41 06
E-mail: info@familierecht-apeldoorn.nl