• Neem contact op:055 203 41 06
  • Ons adres:Roggestraat 111, Apeldoorn
  • Openingstijden:09:00 uur - 17:30 uur

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Heeft u een advocaat of mediator nodig, maar heeft u hier niet genoeg financiële middelen voor? Familierecht & Mediation Apeldoorn helpt u graag bij het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel een toevoeging). Samen met Tulay Karasu, onze advocaat en mediator, stelt u de aanvraag op. Tulay Karasu dient deze vervolgens in bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Door Familierecht & Mediation Apeldoorn in te schakelen bent u verzekerd van:

  • Een ervaren advocaat en mediator
  • Een oplossingsgerichte, efficiënte en persoonlijke aanpak
  • Passende oplossingen op maat

Meer informatie nodig over gesubsidieerde rechtsbijstand of over onze dienstverlening, zoals echtscheidingsadvocaat, mediation of familierecht? Neem gerust contact met ons op.

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

In Nederland heeft iedereen recht op rechtsbijstand, ongeacht het vermogen of hoe hoog uw inkomen is. Daarom heeft de overheid voor mensen met een laag inkomen of laag vermogen gesubsidieerde rechtsbijstand in het leven geroepen. Met gesubsidieerde rechtsbijstand hoeven mensen met een laag inkomen of een klein vermogen buiten een kleine eigen bijdrage om, de kosten voor een advocaat of mediator niet zelf te betalen.

Het eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek met Tulay Karasu inventariseert zij of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Daarna stelt ze samen met u de aanvraag op. Eisen vanuit de overheid om in aanmerking te komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand zijn bijvoorbeeld dat u niet te veel mag verdienen, een goede reden moet hebben om rechtshulp in te schakelen en een klein vermogen hebt.

Hoe hoog is mijn eigen bijdrage?

De hoogte van u eigen bijdrage hangt af van uw inkomen, vermogen en woonsituatie. In het algemeen geldt, hoe lager uw inkomen, hoe minder eigen bijdrage u betaalt. De raad vraagt bij de Belastingdienst uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden op, dit jaar heet ook wel het peiljaar. Heeft u in dat jaar geen belastingaangifte gedaan? Dan kijkt de raad naar uw belastbaar inkomen. Let erop dat als u samenwoont met een partner, het vermogen van uw partner ook meetelt.

Eigen bijdrage met schuldsanering of faillissement

Als u in de wettelijke schuldsanering zit of te maken heeft met een faillissement, betaalt u de laagst mogelijke eigen bijdrage. U dient bij uw aanvraag op te geven dat u in de schuldsanering zit of te maken heeft met een faillissement.

Minder gaan verdienen na het peiljaar?

Heeft u momenteel minimaal 15% minder inkomen en een lager vermogen dan het peiljaar, twee jaar geleden? Dan kunt u peiljaarverlegging aanvragen. Hiervoor vult u het peiljaarverleggingsformulier in en verzamelt u bewijsstukken. De raad kijkt dan naar de financiële situatie van het huidige jaar.

Eigen bijdrage personen- en familierecht

In onderstaande tabel kunt u met uw fiscale jaarinkomen en gezinssituatie kijken naar de hoogte van uw eigen bijdrage.

AlleenstaandNormen 2020Gehuwd, samenwonend of eenoudergezin
Fiscaal jaarinkomen in het peiljaarEigen Bijdrage exclusief korting via juridisch loketFiscaal jaarinkomen in het peiljaar
t/m € 19.800€ 353t/m € 27.500
€ 19.801 - € 20.500€ 427€ 27.501 - € 28.500
€ 20.501 - € 21.600€ 587€ 28.501 - € 29.800
€ 21.601 - € 23.500€ 747€ 29.801 - € 33.300
€ 23.501 - € 27.900€ 881€ 33.301 - € 39.400

Doorverwijzing en korting door het Juridisch Loket

Neem, voordat u een advocaat of mediator in de arm neemt, telefonisch contact op met het Juridisch Loket. Het Juridisch Loket is gratis in te schakelen en kan u een schriftelijke doorverwijzing geven naar Familierecht & Mediation Apeldoorn door middel van het diagnosedocument. U krijgt hiermee € 55,- euro korting op de eigen bijdrage die de Raad voor Rechtsbijstand aan u oplegt.

Neem contact op met Familierecht & Mediation Apeldoorn

Schakel uw advocaat of mediator vandaag nog in via Familierecht & Mediation Apeldoorn en u ontvangt hulp bij het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand.